Beyin Damar Hastalıkları (BDH), beyin içerisinde veya dışarısında bulunan damarsal yapıların daralma, tıkanma veya çeperlerinin yırtılması sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Daralma, tıkanma veya kanamadan hangisi olursa olsun, beyin fonksiyonlarında kayıp meydana gelir. Beynin hangi bölgesinde ortaya çıktıysa, klinik belirtiler o bölgenin işlevine göre değişir. Bölge aynı olduktan sonra daralma, tıkanma veya kanamanın belirtileri farklılık göstermez. Günümüzde BDH’nın en önemli nedenleri arasında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, diyabet, damar sertlikleri, sigara, yüksek kolesterol ve genetik nedenler yer almaktadır. BDH genellikle 50 yaşın üzerindeki insanlarda ortaya çıkar; daha genç yaşlarda seyrektir.

BDH’nın en sık belirtisi vücudun bir tarafında ortaya çıkan güçsüzlük, felç durumudur. Bunun yanı sıra şuur ve his kayıpları, görme, denge ve yürüyüş problemleri de kanama veya tıkanmanın olduğu bölgeye göre ortaya çıkabilir. Bu durumda, beyinde bulunan sinir hücrelerinde değişen derecelerde tahribat, ölüm meydana gelir.

Bu tahribatın tümüyle giderilmesi, geri çevrilmesi mümkün değildir. Ancak bazı tedaviler ile hasar görmüş ama ölmemiş hücrelerde işlevler geri kazandırılabilir ve bazı klinik belirtiler iyileşebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bir diğer önemli tedavi biçimidir. En önemlisi ise koruyucu tedavidir. Yani bir kez BDH olduktan sonra alınacak önlemlerle bir daha tekrarlanmasını önlemektir. Ancak daha da önemli olan yüksek tansiyonu, diyabeti, kalp hastalığı olan kişilerde, alınacak önlem ve tedaviler ile tansiyonun, kan şekerinin ve kalp ritminin, kolesterolün normal değerler içerisinde tutulmasıdır. BDH’nın çok ciddi sonuçları vardır. İlk kez yaşandığında bile hastanın kaybına ya da çok ciddi felç durumuna neden olabilir. Koruyucu tedavi her zaman çok önemlidir. Felç geçirildikten sonra da uygulanacak tedavilerle ikici, üçüncü kez tekrar etmesi önlenmelidir.

Bana Ulaşın