Boyun, kol, bel ve bacak ağrıları çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. En sık rastlanan nedenler yumuşak doku travmaları, kas spazmları, bel ve boyun fıtıkları, kemik doku hasar ve hastalıkları, bağ dokusu gerilme ve hasarlarıdır. Bu gibi durumlarda bel, boyun ağrıları ve buradan bacak ve kollara yansıyan ağrılar ortaya çıkabilir.

Bu rahatsızlıklar içerisinde nörolojiyi en çok ilgilendiren tablo, bel ve boyun fıtıklarıdır. Fıtık, omurların arasında bulunan yastıkçık görevi gören yumuşak ve elastik dokunun omurlar arasından çıkıp fıtıklaşarak omurilik ve omurilikten çıkan sinirlere bası yapmasıdır.

 

Bu basılar sonunda bel-boyun ağrıları ve yansıyan ağrılar ortaya çıkar. Ağrılar genellikle saplanıcı ve parmaklara dek yayılabilen ağrılardır. Sıklıkla hareketle, öksürmek – hapşırmakla, ters bel ve boyun hareketleri ile artış gösterir. Bası olan sinire ve noktaya göre değişen derecelerde uyuşma, hissizlik ve güçsüzlük ortaya çıkabilir. Kesin tanı muayene, EMG ve MR çekilmesi ile konur. İlaç tedavisi ve fizik tedavi ilk seçeneklerdir. Ancak bu tedaviler ile geçmeyen dirençli ağrı ve güçsüzlük varsa, cerrahi tedavi seçeneği hekimin önerisine göre gündeme gelir.

 

Bana Ulaşın