Diyabet günümüzde ülkemizde ve dünyada sıklığı giderek artan son derece önemli ve ciddi bir hastalıktır. Kan şekerinin yüksekliği ile giden bu hastalık beyin, sinir, kalp, böbrek, göz, damarlar gibi bir çok organda çok farklı ve tehlikeli komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Kan şekerinin iyi kontrol edilememesi sonucunda normal değerlerin üzerinde seyretmesi tüm bu organlara zarar verebilir. Bu organlar içerisinde en çok ve olumsuz etkilenenlerden biri beyin ve sinir sistemidir. Beyinde özellikle küçük ve orta boy damarların daralması ve tıkanması sonucunda meydana gelen iskemik olaylar hastada değişen ciddiyette felç tablolarına neden olabilir. Çok küçük kılcal damarların tıkanması sonrasında ise felç görülmeyebilir. Ancak yıllar içinde bu küçük kılcal damar tıkanıklıkları sonunda beyinde ortaya çıkan yıkım bunama, yürüme bozuklukları, felç gibi ciddi durumlarla sonlanabilir.

 

Diyabet, kol ve bacaklarımıza gelen sinirlerde de etkilenmeye neden olarak polinöropati dediğimiz duruma yol açabilir. Diyabetik polinöropati (PNP) genellikle ayak tabanlarından itibaren hissizlik, uyuşma, keçeleşme gibi şikâyetler ile başlayabilir. Bunun yanı sıra yanma, iğnelenme, üşüme, donma, elektrik çarpması gibi şikâyetlerin biri veya bir kaçı değişen süreler ile ortaya çıkabilir.

Bu durumların yanı sıra karpal tünel sendromu, kraniyal nöropatiler, pleksopati gibi durumlarda diyabette görülebilecek sinir sistemi etkilenmesi olarak ortaya çıkabilir.

 

Mesaj Gönder