Amiyotrofik lateral skleroz yani kısaltılmış adı ile ALS nadir görülen bir hastalık. Ortalama her 100.000 kişiden 10’unda görülür. Rakam dünyanın değişik bölgelerinde biraz azalabilir veya artabilir. ALS, 50 yaş üzerinde sık görülen bir hastalık. Vakaların yaklaşık %10’u kalıtımsal. Geri kalan vakalarda, hastalığın kimlerde ve hangi faktörlerin etkisi ile nasıl ortaya çıktığı bugün için tam olarak bilinmiyor.

ALS, beyin ve omurilikte bulunan ve kaslarımızın kasılmasını, dolayısıyla hareketimizi sağlayan hücrelerin ölümü ile ortaya çıkar. Motor nöron adını verdiğimiz bu hücrelerin ölümü kol, bacak, solunum, dil ve yutma kaslarını etkileyerek bu kaslarda güçsüzlüğe neden olur. En sık başlama şekli kol ve bacak kaslarında güçsüzlük ve kaslarda erimedir (atrofi ). Güçsüzlük ilerleyicidir. Hastanın yürümesini ve kol hareketlerini giderek kısıtlar. Çiğneme ve yutma güçlüğü gelişerek hastanın yemek yemesini, solunum kaslarında güçsüzlük yaparak solunumunu güçleştirir.

Bugün için nedenini bilmediğimiz bu hastalığın kesin tedavisi yok. İlerleyen bilim sayesinde bu konuda da gelişmeler sağlanıyor. ALS’li hastanın çok güçlü bir sosyal desteğe ihtiyacı vardır. Sürekli bir nöroloji hekiminin gözetimi ve aile desteği ile hastalara mümkün olduğunca kaliteli bir yaşam sağlanabilir.

 

Miyasteni, ALS ve Kas Hastalıklarında Covid-19 aşısı ve diğer aşı uygulamaları​

Covid-19 aşısı ve diğer aşı uygulamaları​ ile alakalı detaylar

Bana Ulaşın