Vertigo – Baş Dönmesi

Vertigo, baş dönmesi, kişinin kendisinin ya da etrafının dönmesi hissidir. Bu durum bir illüzyondur. Yani gerçekte böyle bir durum olmadığı halde, kişi böyle algılar. Bazı durumlarda hastalarımız yerin ayaklarının altından kaydığını, beyninin sanki kaydığını, başında bir sersemlik hissi olduğunu, dalgalı bir denizdeymişçesine sallandığını veya deprem oluyormuş hissine kapıldıklarını belirtirler ve bunların hepsini baş dönmesi olarak da adlandırabilirler. Vertigo, hastalık değil bir belirtidir. Gerçekte altta başka hastalıklar yatar. Bu durum en sık, kulak içi yapıların, işitme ve denge siniri rahatsızlıklarının ve beyin, beyin sapı ve beyincik dediğimiz bölgelerin hastalıklarında karşımıza çıkar. Bunun yanı sıra kalp hastalıkları, enfeksiyonlar, yüksek tansiyon gibi çok çeşitli hastalıklarda da görülebilir. Bu edenle vertigo – baş dönmesi – olan hastada en önemli şey altta yatan nedeni bulmaktır.

Vertigoya neden olan hastalıklar içerisinde en sık rastlananı iyi huylu pozisyona bağlı vertigodur (Benign paroksismal pozisyonel vertigo – BPPV). Baş, boyun ani hareketleri ile ortaya çıkan genellikle saniyeler veya dakikalar süren, gün içinde defalarca tekrarlayan vertigo-başdönmesi ile karakterize olan bir hastalıktır. Kulak içerisinde bulunan denge kristallerinin yerinden kopması sonucu ortaya çıkar. Tamamen geçicidir. Sıklıkla travma, enfeksiyon sonrası olabildiği gibi hiç neden yokken de başlayabilir. Tedavisinde genellikle basit manevralar uygulanır ve 3-4 hafta içerisinde tablo düzelir.

 

Beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı vertigo ise çok daha ciddi bir durumdur. Altta yatan hastalığın tanısı konup tedaviye bir an önce başlamak gerekir. Bu tip vertigo daha uzun süreli, bulantı, kusmanın daha çok eşlik ettiği, başka nörolojik bulgu ve belirtilerin de olduğu bir tablodur.

AboutProf. Dr. Necdet Karlı